Etiquette aan tafel

Het bestek

Pauzeer je even met eten, leg dan je bestek kruiselings op je bord. Ben je klaar met een gerecht, leg soeplepels, theelepels en dessertlepels aan de rand van je bord of schotel. Laat ze nooit in de kom of kop staan. Duw je borden niet van je weg als je klaar bent, en begin ze ook niet op te stapelen.

Als je helemaal klaar bent met je mes en vork, leg deze dan in een 'tien-over-vier' positie op je bord (zoals de wijzers van de klok), met het mes aan de buitenkant en de vork aan de binnenkant. Of, wat ook kan: leg het bestek naast elkaar in het midden van je bord, de vork met de tanden naar beneden, en het mes rechts, met de snijkant naar de vork toe.

Soep eten

Het spreekt voor zich dat je soep niet al slurpend naar binnen werkt, gebruik de zijkant van de lepel om de soep op te eten. Is de soep nog te heet om al gegeten te worden, begin er dan niet tegen te blazen, maar wacht tot ze voldoende afgekoeld is.
Soep lepel je op door de soepkom schuin van je weg te kantelen. Alleen heldere bouillon mag zonder lepel uit de kom gedronken worden, maar wel enkel als er oren aan de kom hangen.

Brood

Ga geen brood zitten snijden aan tafel, maar breek er voorzichtig kleine stukjes af met je handen. Nadat je een klein stukje brood afgebroken hebt, doe je er wat boter op met je mes. Smeer niet een hele snee brood of een heel broodje in een keer vol met boter.
Je kunt een stukje brood op je vork prikken om er wat saus of jus mee op te nemen, doe dit vooral niet met je handen.

Servet

Leg je servet bij aanvang van de maaltijd op je schoot, en hou de servet daar tot wanneer je vertrekt. Leg dan de servet, losjes terug opgevouwen, links naast je bord, dus niet op je bord.
Steek de servet nooit als slabber in de boord van je hemd, en snuit er uiteraard ook je neus niet in. Je gaat ook geen bestek of servies schoonwrijven met je servet. Als je merkt dat je bestek of servies niet schoon is, vraag de ober dan om nieuw bestek of servies.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?