Etiquette aan tafel

Het is een woord dat doet terugdenken aan lang vervlogen tijden. Maar ook vandaag nog leven we het in zekere zin allemaal dagelijks na. We zijn er ons niet van bewust, en vinden het niet meer dan normaal dat we ons 'beleefd' gedragen in bepaalde situaties. Maar hoe zat dat ook alweer met die etiquetteregels bij het tafelen en dineren?


Je hebt informele etentjes, onder vrienden, familie en kennissen, waar ieder zijn eigen regels en gewoontes toepast, en dan heb je de situaties waar wel degelijk van je verwacht wordt dat je de goede manieren van de etiquette kent en hanteert.

Algemene gedragsregels

Iedereen kent de meest voor de hand liggende regels: niet met volle mond praten, niet hard gaan blazen bij warm eten, je eten niet tot moes prakken, en je bord niet overvol stapelen. Als je uitgenodigd bent op een etentje, en het eten staat voor je neus, wacht dan altijd tot de gastheer of gastvrouw begint met eten, of aangeeft dat alles in gereedheid is om te beginnen. Doe niet meteen zout, peper of sauzen over je eten nog voor je het geproefd hebt.

Als je tussendoor even wil drinken, kauw en slik het voedsel door, veeg je mond af met je servet, en drink dan pas. Schraap op het eind niet uitgebreid je bord leeg, dat komt nogal gulzig over. Excuseer jezelf als je tijdens het eten naar het toilet moet of je handen wil gaan wassen.

Vraag mensen ook niet wat ze precies gaan doen als ze zich excuseren, wees niet te nieuwsgierig en opdringerig. Werk je make-up of haar niet bij als je aan tafel zit, doe dat als je naar het toilet gaat.

Je houding aan tafel

Als je aan tafel zit: zit rechtop. Als je niet eet, hou dan je handen op je schoot, of laat je polsen rusten op de rand van de tafel. Je ellebogen op tafel leggen kan alleen tussen de gangen door, als de borden zijn opgehaald, nooit tijdens het eten. Je benen strekken is helemaal uit den boze. Hou je benen dicht bij je stoel.
Wees tijdens het eten ook attent ten aanzien van je tafelgenoten, door brood, boter of schalen door te geven, ook als je op dat moment zelf niets nodig hebt. Geef deze zaken altijd naar rechts door. Als je schalen doorgeeft, doe dit dan met het handvat gericht naar degene aan wie je het aanbiedt. Ga niet met je volledige lengte over de tafel hangen om iets te nemen waar je moeilijk aan kan, maar vraag beleefd of het doorgegeven kan worden.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?