elBulli, het beste restaurant ter wereld

Ferran Adrià

In 1983 deed Ferran Adrià tijdens het verlof van zijn militaire dienst een maand stage in El Bulli. Dit viel hem zo mee, dat hij besloot in vast verband te komen werken zodra dit mogelijk was. In maart 1984 was het zover, en werd Adrià chef de partie onder chef Christian Lutaud. Ferran AdriàHet duo ging op studiereis naar Franse sterrenrestaurants ter inspiratie en organiseerde wekelijkse tochtjes naar de Boqueria in Barcelona om aan verse producten te komen.  Gedurende de drie jaar dat Adrià en Lutaud de keuken van El Bulli in handen hadden, voerden ze een grondige herziening door van de klassieke keuken en de nouvelle cuisine, wat resulteerde in een eigen versie van een aantal populaire gastronomische gerechten.

Vanaf 1987 stond Adrià alleen in voor de leiding van de keuken. Die ging met een nieuw elan resoluut de creatieve richting uit. Adrià schuwde het experiment niet en ging ook nieuwe, eigen gerechten uitvinden in plaats van bestaande gerechten aan te passen, wat resulteerde in een tweede Michelinster in 1990. Datzelfde jaar ging het echtpaar Schilling met pensioen, en gaven ze Soler en Adrià de kans El Bulli te kopen.

Culinair lab

In 1994 werd een creatief team samengesteld dat zich niet bezig hield met maaltijden samenstellen, maar puur en alleen met experimenteren, met als doel het genereren van nieuwe technieken en gerechten. De jaren die daarop volgden, ontstond een keur aan innovatieve schuimpjes, nieuwe pasta’s en ravioli’s, bevroren smaken, technieken om te karameliseren enzoverder.
In 1995 zette El Bulli een stap in de cateringwereld, en startte een keuken op in het Aquarium van Barcelona. Een jaar later werd een deel van dit gebouw gebruikt als culinair lab, om nieuwe technieken te bestuderen en ontwikkelen. Erkenning volgde al vlug onder de vorm van een derde Michelinster in 1997.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?