elBulli, het beste restaurant ter wereld

Het succesverhaal van elBulli en zijn topchef Ferran Adrià lijkt nog niet voorbij. In 2009 eindigden ze voor de vierde keer op de eerste plaats in de San Pellegrino-lijst van Beste Restaurants ter Wereld.

 


Minigolf

Drie Michelinsterren en 19 punten in de Gault-Millau, niemand had kunnen voorspellen dat het met de minigolf annex strandbar van de Duitse homeopaat Hans Schilling en zijn vrouw Marketta zo’n vaart zou lopen.
Toen het koppel in 1961 besloot zich te vestigen in Cala Montjoi, een gehucht van Rosas, serveerden ze vlees en vis op de barbecue aan recreanten en badgasten van het nabije baaitje. Ze noemden hun minigolf ‘el bulli’, naar de Franse Bulldogs die ze bezaten. In 1964 werd er een keuken met patio gebouwd, en een chef in dienst genomen. De keuken was basic en landelijk, net als het interieur.
Maar dokter Schilling, die zijn zomers in West-Europa doorbracht, was een fervent amateur van gastronomie. Hij bracht na elk verblijf in het buitenland nuttige tips, moderne technieken en nieuwe producten mee om de keuken van El Bulli gesofisticeerder te maken.

Michelin

In 1975 arriveerde Jean-Louis Neichel, die de keuken zou bemannen tot 1980. Hij kreeg een eerste Michelinster in 1976. Neichel verhuisde toen naar Barcelona, waar hij een eigen restaurant begon, en het management werd overgenomen door Juli Soler, die nu nog steeds mede-eigenaar van de zaak is.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?