Oud is in

Komt het nu door de crisis? Of is het een tegenbeweging tegen een te snel veranderende en alsmaar moderner wordende wereld...? Feit is dat retro hét woord van deze tijd is. Kringloopwinkels, vintage meubels, fiftiesmuziek... als het oud is, is het in!
 


Kringloopwinkels zien tegenwoordig hun cliënteel jaarlijks vermenigvuldigen, en de reactie is navenant: de winkels worden mooi ingericht, de prijzen stijgen en er wordt ingespeeld op trends met speciale fifties- sixties- en seventiesveilingen.

De tijd dat je in de kringloopwinkel een mooi Bochservies op de kop kon tikken voor tien à vijftien euro is voorgoed voorbij. Die serviesjes worden nu netjes opzij gehouden, daarvoor heeft de kringloopwinkel nu kenners in huis, en jaarlijks of halfjaarlijks wordt er een speciale veiling gehouden zodat een maximale opbrengst gegarandeerd is. Natuurlijk betaal je zelfs op zulke veilingen nog steeds minder dan bij de doorsnee antiquair. En als je tevreden bent met een ongemerkt seventies theepotje, dat evengoed charmant staat in een moderne keuken, vind je in de kringloopwinkel je gading nog voor een appel en een ei. 

De meer dan gewone aandacht die werd besteed aan het vijftigjarig bestaan van Expo ’58 vorig jaar was ook een voorbeeld van dat retro fenomeen. Kopjes en schotels uit 1958 werden opnieuw gemaakt naar het originele model en heruitgegeven. Overal ten lande werden tentoonstellingen gehouden met kleurige gebruiksvoorwerpen uit de frivole fifties, er werd zelfs een documentaire reeks aan gewijd.

In de wereld van de mode zien we een tweeledige terugkeer naar het verleden: enerzijds doen ontwerpers meer en meer een beroep op motieven, kleuren en patronen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Anderzijds doen de vintage kledingzaken die overal als paddenstoelen uit de grond schieten gouden zaken. In de Antwerpse Nationalestraat of de Brusselse Dansaertstraat koop je tegenwoordig Chaneltassen uit 1965 of Yamamotojurken uit 1980. En niet voor een prikje! De verschuiving is ook te merken op ebay, voor kwaliteitsvintage moet je betalen. Maar net als bij de gebruiksvoorwerpen is er ook in kleding een markt van budgetvintage; goed zoeken en veel geduld helpen om gouden zaakjes te doen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?