Onder het blauwe Sportpaleisdak klopt een groen hart

Tijdens de lente en zomer van 2010 onderging het Antwerpse Sportpaleis een grondige opsmukbeurt. Wie de Ring op moet, ziet de evenemententempel niet langer vaalgroen, maar wel felblauw langs de snelweg opdoemen. Dankzij vederlichte, naadloos in de dakdekking verwerkte hightech zonnetegels tapt het Sportpaleis propere stroom uit eigen vaatje.


"Met dit groene energieproject willen (we) ook op het vlak van ecologie en duurzaamheid trendsetter zijn in de evenementensector", staat te lezen op de website van het Antwerps Sportpaleis. De recente renovatie van dit bolwerk van populair entertainment kwam tot stand met private fondsen. Van meet af aan was duidelijk voor de projectbeheerders dat het emblematische, lang uitgerekte dak het uithangbord diende te worden van hun toonaangevend opwaarderingsplan. Een schoolvoorbeeld inzake buurt- en milieuvriendelijk renoveren van levend erfgoed.

Frisse look meer dan klatergoud

Het vervaalde groen van de 10.000 m2 dakoppervlakte heeft plaats geruimd voor een overwegend blauwe kap. Er zou gekozen zijn voor een "kleurvaste", "UV-bestendige" dakbekleding. Bij de materiaalkeuze werd rekening gehouden met recycleerbaarheid en milieu-impact. In het nieuwe ontwerp zit een complex patroon in 5 kleuren verwerkt. Vanuit de lucht is hierin het logo van de provincie Antwerpen zichtbaar.

Achter het opgefriste voorkomen van het Sportpaleis schuilt heel wat spitstechnologie. De warmte- en geluidsisolatie van het dak werd volledig vervangen door materialen die aan de hedendaagse normen inzake geluidsoverdracht en -comfort beantwoorden. De 13 cm dikke isolatie moet de buurtbewoners in de toekomst beschermen tegen geluidsoverlast tijdens evenementen, ongeacht de windrichting. En de mensen in het publiek zouden voortaan van een verbeterde akoestiek kunnen genieten.
 



Zon of geen zon, steeds welkom

Aan de kant van de Ring ten slotte werd het vernieuwde dak bekleed met 850 m2 aan zonnepanelen. De zuidelijke oriëntering en de ideale hellingshoek van 24,5° zorgen voor een optimale alternatieve stroomopwekking.

De eigen stroomproductie moet deels in de basisbehoeftes van het Sportpaleis voorzien en kan naar schatting oplopen tot 45.000 kWh/jaar. De promotoren maken zich sterk dat het rendement over 20 jaar nog steeds rond de 80% zal pieken.

De zonnecelmodules werden vooraf in de dakbedekking verwerkt, als het ware als inlegtegels. De dakdekking diende daarom niet worden doorboord, waardoor de waterdichting volledig intact bleef. De modules wegen ca. 3,5 kg/m2. Dat is 10 keer lichter dan de traditionele kristallijnen glazen zonnepanelen. Daarnaast zijn ze ook flexibel en vatbaar voor een breder lichtspectrum. Bij slecht weer of minder gunstige invalshoek (bewolking, indirect zonlicht…) brengen de panelen m.a.w. toch nog aardig wat energie op.

www.sportpaleis.be

foto's: www.sportpaleis.be









© Vivat.be 2020