Urban Trad vertegenwoordigt België op het Eurosongfestival in het Letse Riga

Ook dit jaar is België van de partij op het Eurosongfestival, maar dit jaar was het de beurt aan onze Franstalige landgenoten om een inzending te kiezen. De keuze viel op folkgroep Urban Trad, die trouwens een belangrijke Vlaamse inbreng heeft. Na al de heisa rond zangeres Soetkin Collier en haar vermeende extreemrechtse sympathieën kan de groep zich nu opmaken om op zaterdag 24 mei een gooi te doen naar de eeuwige roem. De folkgroep geldt als een buitenbeentje en zal in ieder geval een opvallende verschijning zijn.


Hoe het begon...

Het Eurovisie Songfestival vond voor de eerste maal plaats in 1956 in Zwitserland en er namen 7 landen deel (naast de Benelux-landen namen Italië, Frankrijk, Duitsland en gastland Zwitserland deel). De voorloper van het Songfestival was het Italiaanse San Remo Song Festival. De naam 'Eurovision' is afgeleid van het gelijknamige televisiedistributienetwerk dat al sinds de jaren '50 de uitzendingen verzorgt voor heel Europa en beheerd wordt door de European Broadcast Union (EBU).

Er werden een aantal spelregels vastgelegd die door de jaren heen een aantal wijzigingen ondergingen. De nationaliteit van de deelnemers is van geen tel. Artiesten hoeven niet noodzakelijk over de nationaliteit te beschikken van het land dat ze vertegenwoordigen. Meestal is dat wel het geval, maar er zijn ook uitzonderingen. In 1963 nam de Griekse zangeres Nana Mouskouri voor Luxemburg deel aan het Songfestival en in 1988 won de Canadese Céline Dion voor Zwitserland met het nummer "Ne partez pas sans moi".

Het aantal deelnemers per landinzending bleef steeds beperkt tot zes personen. Een groep mag dus niet met meer mensen het podium op. Urban Trad, de Belgische inzending voor de editie 2003, moet daarom een aantal groepsleden in België achterlaten. Deze groep bestaat immers normaal uit negen leden. Naast de gecontesteerde Soetkin Collier, die om tactische redenen thuisblijft, vallen nog twee leden af.

België zorgde ook voor een verandering van de spelregels, toen de 13-jarige Sandra Kim in 1986 de hoofdvogel afschoot. Voordien was er geen leeftijdsgrens voor deelname aan het Songfestival, maar na de overwinning van Sandra Kim besloot men deze vast te leggen op 16 jaar.

De taalkeuze voor een inzending was aanvankelijk vrij. In 1976 werd dit veranderd, onder meer omdat de overwinning van Abba met het Engelstalige 'Waterloo' in 1974 voor heel wat commotie in Zweden had gezorgd. Tot voor enkele jaren moest men daarom een lied zingen in één van de officiële talen van het deelnemende land. Dit werd evenwel enkele jaren geleden opnieuw afgevoerd en sindsdien geldt er weer een vrije taalkeuze.

Het meest succesvolle land in de geschiedenis van het Songfestival is Ierland met 7 overwinningen. De Ier Johnny Logan won als enige tweemaal als deelnemer, in 1980 en 1987 (met 'Hold me now'), en schreef ook het winnende liedje van Linda Martin in 1992.

De editie 2003 in Riga, Letland

Op zaterdag 24 mei vindt de editie 2003 van het Songfestival plaats in het Letse Riga. Ook dit jaar zullen weer miljoenen Europeanen voor de buis plaatsnemen om de kandidaat van hun land aan het werk te zien of gewoon omdat ze het lichtere lied best kunnen pruimen. Alle kandidaten belichten zou ons te ver leiden, maar de bookmakers tippen op de inzendingen uit Malta en Rusland. België komt pas op de 15de plaats bij de bookmakers.

De meest ophefmakende deelnemer komt in ieder geval uit Rusland. De meisjes van T.a.T.u. scoorden niet zolang geleden in heel Europa een monsterhit met 'All the Things She Said'. De populariteit van deze song had zeker ook te maken met de begeleidende videoclip, waarin beide jonge meisjes elkaar hartstochtelijk zoenen in de regen. Deze lesbische factor zorgde trouwens voor heel wat commotie en gespeculeer over de geaardheid van de zangeressen. Zijn ze wel degelijk lesbiennes of gaat het enkel om een door de muziekmaatschappij gecreëerd imago? In ieder geval dicht men de meisjes van T.a.T.u. een grote winstkans toe.

Een andere opvallende deelnemer is de Belgische inzending, Urban Trad, die als folkgroep een niet voor de hand liggende deelnemer is. Hierna volgt een portret van deze groep. Voor meer informatie over de andere inzendingen kan je terecht op de websites die figureren in de lijst met links op het einde van dit artikel.

Urban Trad, de Belgische inzending

Urban Trad bestaat nog maar een tweetal jaar. De groep is het geesteskind van voorman, componist en fluitist, Yves Barbieux (zie foto links), die een project wilde opstarten om de volksmuziek in het bereik te brengen van een groter en ook stedelijker publiek. Deze missie om de volksmuziek te verstedelijken vind je ook weer in de naam Urban Trad. In 2001 kwam met One-O-Four de eerste cd op de markt en deze gooide onmiddellijk hoge ogen. De groep kreeg vrij snel een ijzersterke livereputatie, onder meer met een optreden op Dranouter Folk Festival. Eind april 2003 zorgde Urban Trad ook voor een opgemerkt optreden tijdens de Nekka Nacht, waar ze een bewerking van een nummer van De Kreuners brachten.

De groep is samengesteld uit negen leden met roots in de volksmuziek. Urban Trad wil deze volksmuziek evenwel in een moderner kleedje steken om zo een publiek te bereiken dat meer vertrouwd is met de elektronische klanken van de moderne muziek. Een vleugje techno wordt daarom niet uit de weg gegaan en elektronische geluiden worden verwerkt in de songs. Ze blijven evenwel verankerd in hun traditionele roots van de folk. Eind april 2003 verscheen met 'Kerua' een nieuwe cd van Urban Trad.

Er maken ook Vlamingen deel uit van Urban Trad. De meest bekende werd intussen Soetkin Collier, die in Riga niet mee het podium zal betreden. Deze zangeres werd beschuldigd van extreemrechtse sympathieën. Haar vader zou vroeger een café hebben opengehouden, dat als ontmoetingsplaats gold voor extreemrechtse sympathisanten. Soetkin Collier gaf intussen aan met dit verleden gebroken te hebben en zal deel blijven uitmaken van de groep Urban Trad. Om tactische redenen werd evenwel beslist Soetkin Collier niet mee te nemen naar Riga om te vermijden dat de groep enkel nog in de aandacht zou komen vanwege deze zaak.

Op het Eurosongfestival zal Urban Trad het nummer 'Sanomi' brengen. Deze dansbare folksong wordt gezongen in een imaginaire taal. Nu nog afwachten of het Europese publiek de boodschap zal begrijpen en massaal zal stemmen voor Urban Trad. In ieder geval zal de groep voor afwisseling zorgen tijdens een avond die vaak bulk staat van de eenheidsworst. (Paul Willems)
 










© Vivat.be 2020