Urban Trad vertegenwoordigt België op het Eurosongfestival in het Letse Riga

 Ook dit jaar is België van de partij op het Eurosongfestival, maar dit jaar was het de beurt aan onze Franstalige landgenoten om een inzending te kiezen. De keuze viel op folkgroep Urban Trad, die trouwens een belangrijke Vlaamse inbreng heeft. Na al de heisa rond zangeres Soetkin Collier en haar vermeende extreemrechtse sympathieën kan de groep zich nu opmaken om op zaterdag 24 mei een gooi te doen naar de eeuwige roem. De folkgroep geldt als een buitenbeentje en zal in ieder geval een opvallende verschijning zijn.


Hoe het begon...

Het Eurovisie Songfestival vond voor de eerste maal plaats in 1956 in Zwitserland en er namen 7 landen deel (naast de Benelux-landen namen Italië, Frankrijk, Duitsland en gastland Zwitserland deel). De voorloper van het Songfestival was het Italiaanse San Remo Song Festival. De naam 'Eurovision' is afgeleid van het gelijknamige televisiedistributienetwerk dat al sinds de jaren '50 de uitzendingen verzorgt voor heel Europa en beheerd wordt door de European Broadcast Union (EBU).

Er werden een aantal spelregels vastgelegd die door de jaren heen een aantal wijzigingen ondergingen. De nationaliteit van de deelnemers is van geen tel. Artiesten hoeven niet noodzakelijk over de nationaliteit te beschikken van het land dat ze vertegenwoordigen. Meestal is dat wel het geval, maar er zijn ook uitzonderingen. In 1963 nam de Griekse zangeres Nana Mouskouri voor Luxemburg deel aan het Songfestival en in 1988 won de Canadese Céline Dion voor Zwitserland met het nummer "Ne partez pas sans moi".

Het aantal deelnemers per landinzending bleef steeds beperkt tot zes personen. Een groep mag dus niet met meer mensen het podium op. Urban Trad, de Belgische inzending voor de editie 2003, moet daarom een aantal groepsleden in België achterlaten. Deze groep bestaat immers normaal uit negen leden. Naast de gecontesteerde Soetkin Collier, die om tactische redenen thuisblijft, vallen nog twee leden af.

België zorgde ook voor een verandering van de spelregels, toen de 13-jarige Sandra Kim in 1986 de hoofdvogel afschoot. Voordien was er geen leeftijdsgrens voor deelname aan het Songfestival, maar na de overwinning van Sandra Kim besloot men deze vast te leggen op 16 jaar.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?