Meezingen op het Schlagerfestival

Voor de vierde keer op rij organiseren Ethias Arena en VTM het Schlagerfestival. Met Will Tura, Laura Lynn (als ze niet ziek of uitgeput is), Willy Sommers en tal van andere Vlaamse vedetten. Plus de enige echte Jan Keizer, voormalig zanger van BZN. Topamusement voor het grote publiek.
 


In deze sector zijn het vaak nog de vedetten van toen die de dienst uitmaken, alleen zijn die zelden of nooit te zien in de grote concertzalen, begeleid door een goeie band en een professioneel koortje. Het publiek is er altijd geweest en nu het de kans krijgt om de artiesten in deze omstandigheden aan het werk te zien, is het ook massaal op de afspraak.

De gebruikelijke biotoop van de Vlaamse schlagerzanger(es) is een wereld van tenten, tavernes, trouwfeesten, bejaardentehuizen en cruiseschepen. Meestal treden ze op met een minidisk en om rond te komen, moeten ze vaak ook verschillende sets per dag doen. Het is verbazend hoeveel Vlaamse artiesten op die manier hun brood verdienen, namen die je soms al decennia nergens meer hebt horen vernoemen. Mieke, Paul Severs, Toni Servi, Salim Seghers, Wim Ravell: ze maken nog altijd platen en ze trekken nog altijd volk. De namen op de affiche van VTM’s Schlagerfestival genieten weliswaar iets meer landelijke bekendheid maar ook zij teren ze op een handvol hits uit een ver verleden (met uitzondering van Will Tura natuurlijk). Een volwaardige avondvullende show hoef je van deze mensen niet te verwachten (wel van Will natuurlijk). Maar in een goed georganiseerde revue, verwelkomd door 10.000 superenthousiaste fans die alle liedjes woordelijk meezingen en voortdurend polonaises inzetten, omringd door een verblindende lichtshow, kan er eigenlijk weinig mis gaan. (Ook niet voor Will natuurlijk).

Dolly Parton zingt ook schlagers

Maar wat is eigenlijk een goede schlager? Pierre Kartner (Vader Abraham)verkiest het woord ‘levenslied’. “Een schlager is een Duits levenslied, in Amerika country, in Frankrijk chanson. Diskjockeys praten ook wel eens over smartlappen maar ‘levenslied’ is volgens mij een vlag die perfect de lading dekt. Als Dolly Parton in het Nederlands zou zingen, zouden dat ook levensliederen zijn. De oorsprong van het levenslied gaat trouwens even ver terug als die van de Amerikaanse countrysongs. Vroeger zongen de narren liedjes over het leven, later had je de volkszangers op de kermis, met een aapje dat een smartlap vast had, een doek om de smartelijke tranen mee weg te vegen als er weer eens een droevig lied weerklonk.' 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?