Les Paul is een begrip

Op 13 augustus 2009 overleed Les Paul op 94-jarige leeftijd aan een longontsteking. Bij muzikanten doet zijn naam vast en zeker een bel rinkelen: hij was de feitelijke uitvinder van de elektrische gitaar, en het bekendste model van Gibson-gitaar werd naar hem vernoemd. Groten als Eric Clapton, Slash en The Edge speelden op een Les Paul. Als duo met Mary Ford scoorde hij talloze hits.


Muzikale jeugd

Lester William Polsfuss werd geboren in 1915 in Wisconsin uit Joods-Pruisische ouders. De muzikale schooljongen begon harmonica te spelen op zijn achtste. Op zijn dertiende trad hij al op met zijn gitaar als semi-professioneel muzikant, en nam hij de beter bekkende naam Les Paul aan.

De ‘Les Paul’

Ontevreden over de bestaande gitaarmodellen op de markt begon hij te sleutelen aan een eigen type gitaar, dat hij vervolgens ging aanbieden aan gitaarfabrikant Gibson. Het kwam tot een overeenkomst, waarbij Gibson de ‘Les Paul’ als gehandtekend model op de markt bracht, en Les zelf ermee akkoord ging nooit in het openbaar te verschijnen met een andere gitaar dan de ‘Les Paul’. De ‘Les Paul’ kwam later in een meer gestroomlijnde, lichtere versie op de markt wat haar ook geschikt maakte voor rockmuziek.

Nieuwe opnametechnieken

In zijn garage experimenteerde Les Paul tegelijkertijd met opnametechnieken. Zijn specialiteit was om verschillende tracks apart op te nemen en boven mekaar te plaatsen (multi-tracking), vaak gebeurde die opname op halve snelheid zodat hij op de master aan dubbele snelheid klonk, wat resulteerde in de typische, echoënde Les Paul Sound.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?