Jethro Tull, 'thick as a brick'

 Sinds 1968 blijft deze groep met de regelmaat van de klok nieuwe albums op de markt gooien... Intussen verkochten ze wereldwijd al meer dan 60 miljoen platen! Jethro Tull, de groep rond de wat vreemde Ian Anderson, blijft de muziekpodia platspelen. Duik met ons in de wereld van een fluitspeler en verteller zonder weerga.
 


Anderson werd geboren in 1947 in Edinburgh. De jonge Schot kreeg zijn eerste gitaar op de piepjonge leeftijd van 11 jaar. Hij onderging de invloed van het trio blueslegenden Muddy Waters, John Lee Hooker en T-Bone Walker. Na zijn verhuis naar Londen ging Ian Anderson aan de slag als gitarist en zanger van verschillende groepjes. De gitaar bracht hem niet de nodige speelvreugde en in 1967 hing hij zijn gitaar aan de muur en ging op zoek naar een origineler en transportvriendelijker instrument. De dwarsfluit leek hem wel iets en hij leerde zichzelf fluitspelen. De legende doet de ronde dat hij pas een twintigtal jaar later de correcte vingerstanden zou leren!

 Zijn eerste succesnummer was ongetwijfeld 'Bouree' (uit de LP Stand Up) dat uitgroeide tot een bekende radiojingle. Twee jaar later volgde de echte doorbraak voor Jethro Tull met het album Aqualung. Twee tophits : het titelnummer met een tekst waarin het Engelse puritanisme op de korrel werd genomen en 'Locomotive Breath' op de B-kant van de plaat.

Ian Anderson vormde met zijn prachtige composities, fluitspel en speciale stem de beslissende factor in het succes van de groep. Zijn nerveuze fluitspel, soms begeleid door zijn knorrende, murmelende stem, de look van een getormenteerde minstreel en zijn flamingohouding droegen bij tot de legende.

 Het repertoire van Jethro Tull is met niets in de muziekwereld vergelijkbaar, al zijn de composities van Ian Anderson beïnvloed door de blues, rock, Keltische en klassieke muziek.

Al worden bepaalde periodes in de geschiedenis van Jethro Tull beschouwd als minder goed, met vooral een zeer gecontesteerde toevlucht tot de elektronische muziek, het lijkt erop dat de groep momenteel opnieuw het hoge kwalitatieve niveau van de beginperiode bereikt heeft.

In tegenstelling tot wat een titel van één van hun platen verkondigt, is Jethro Tull nog niet 'Too old to Rock 'n Roll, too young to die'!


 

Discografie

1968 This was
1969 Stand up
1970 Benefit
1971 Aqualung
1972 Thick as a Brick
1972 Living in the Past
1973 A Passion Play
1974 Warchild
1975 Ministrel in the Gallery
1976 Too old to Rock'Roll, to young to die
1977 Songs from the Woord
1978 Heavy Horses
1979 Stormwatch
1980 A
1982 Broadsword and the Beast
1984 Underwraps
1985 Crest of a Knave
1988 20 Years of Jethro Tull

1989 Rock Islands

1991 Catfish Rising

1993 Nightcap

1995 Roots To Branches
1999 Dot Com



 

Website

The Official Website Jethro Tull (Engels)



Philippe Allard
 


Delen





© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?