Canned Heat en de 'blanke blues'

 Herinnert u zich nog het legendarische Woodstock en de gelijknamige film? De film begon met een introductie op de tonen van 'Going Up The Country'. Dit was één van de eerste succesnummers van Canned Heat, een groep waarvan de naam verwijst naar een soort alcohol en een bluesnummer van Johnson (1928). De groep bestaat nog steeds, maar het noodlot heeft in al die jaren verschillende malen toegeslagen en enkel Adolfo 'Fito' de la Parra kan er zich nog op beroemen quasi van bij het begin deel te hebben uitgemaakt van Canned Heat.
 


Canned Heat werd beschouwd als een groep die boogie-blues speelde (met psychedelische inslag). De groep werd in 1965 opgericht door Bob 'The Bear' Hite en Alan 'Blind Owl' Wilson. In 1966 vervoegden Henry 'Sunflower' Vestine, Frank Cook en Larry Taylor de rangen.

De groep liet zich vervolgens opmerken op het Festival van Monterey en kregen de kans om een eerste album op te nemen, die ze simpelweg "Canned Heat" doopten. Het was een album met remakes van bluesklassiekers. De grote doorbraak volgde met het tweede album "Boogie with Canned Heat" met hun bekende versie van "On the Road Again". Ook deze gigantische hit was eigenlijk een remake, deze keer een nummer van Jim Hoden.

 Frank Cook werd nog voor de concerttour vervangen door Adolfo "Fito" de la Parra. Tijdens deze tour maakte de groep kennis met de legendarische Britse bluesman John Mayal. Deze blueslegende werkte vervolgens mee aan het dubbele album "Living the Blues". Een nummer van deze plaat groeide uit tot een hooglied van de hippies, "Going Up The Country" (het nummer werd ook gebruikt in de originele versie van "Easy Rider", de cultfilm van Dennis Hopper). Verder nog een schitterend nummer op deze plaat : "Let's Work Together".

Woodstock betekende voor de groep ongetwijfeld de tijd van hun grootste triomfen. Hierna staken ze de Atlantische Oceaan over om de Europese podia plat te spelen. In september 1970, na de terugkeer in de VS, overleed Alan Wilson aan een overdosis. In 1981 werd hij door Bob Hite vervoegd, die overleed als gevolg van een hartziekte (gerelateerd aan zijn drugsgebruik). In 1997 verwisselde ook Vestine het tijdelijke voor het eeuwige. Een hartaanval werd hem fataal.

 Op dit moment bestaat de groep nog altijd uit een verzameling uitstekende muzikanten met vreemde bijnamen (The Baron, Dallas, The Gator) en dito referenties. Toch moeten we erop wijzen dat enkel Fito de la Parra nog met de oorspronkelijke bezetting speelde. Tijdens hun concerten spelen de huidige groepsleden nog steeds de oude succesnummers, maar stellen ook de nummers van hun laatste album voor. In maart 2003 komt in Europa trouwens een nieuw album van Canned Heat uit, "Friends in the Can", waaraan de intussen overleden blueslegende John Lee Hooker meewerkte.


 

Discografie

Zonder compilaties en verzamelboxen
1967 Canned Heat
1968 Living the Blues
1968 Boogie with Canned Heat
1969 Hallelujah
1969 Vintage Canned Heat
1970 Live at Topanga Canyon
1970 Live in Europe
1970 Future Blues
1971 Hooker 'n' Heat
1971 Collage
1971 Canned Heat Concert
1972 Portrait1973 New Age
1973 Rollin' & Tumblin'
1974 One More River to Cross
1974 Memphis Heat
1976 Live at the Topanga Corral
1978 Human Conditions
1981 Captured Live
1989 Reheated
1994 Live
1994 Internal Combustion
1994 Burnin' Live
1995 Live at Turku Rock Festival
1996 Vintage
1996 Gamblin' Woman
1999 Boogie Up the Country

Canned Heat Official Archive & WebSite 2 (Engels)



Philippe Allard
 


Delen





© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?