Lorem ipsum

Misschien ben je al ooit eens geconfronteerd met ontwerpen van documenten, waarvan de "demonstratietekst" opgesteld was in het Latijn. Een tekst die steeds begint met de woorden "Lorem ipsum". Vanwaar het gebruik van de Latijnse taal? Waarom precies deze tekst?


Het uitgangspunt is simpel. Wanneer een lay-outontwerp van een folder, magazine, boek, website,... aan een klant voorgelegd moet worden, maakt men liever gebruik van een "valse tekst". Twee redenen : men kan een ontwerp voorstellen zonder over de definitieve tekst te beschikken en daarenboven is het van belang dat de aandacht van de potentiële klant toegespitst wordt op de lay-out in plaats van dat hij stil blijft staan bij de tekst zelf.

Deze valse tekst geeft de indruk van een coherent en volledig geheel met de nodige spaties, interpunctie, zinsbouw en paragrafen.

Over goed en kwaad

De tekst die men gebruikt voor een dergelijke "invuloefening" noemt men "Lorem ipsum". Het gaat om een bewerkte tekst uit het oeuvre van Marcus Tullius Cicero. In het eerste boek (liber primus) van zijn werk "

De finibus bonorum et malorum
" ("Over goed en kwaad") kan men lezen : "Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit (...)", wat zoveel betekent als : "Er bestaat niemand die het lijden op zich liefheeft noch nastreeft of verlangt voor wat het is (...)".

Deze tekst werd geschreven in 45 voor Christus. De tekst wordt als simulatietekst gebruikt in de drukkunst sinds de 16de eeuw. Indien je zelf een "Lorem ipsum" wil downloaden, volstaat het je te begeven naar de website

Lipsum
.

  • Een testsite in "
    Lorem Ipsum
    "

Philippe Allard









© Vivat.be 2020