Hoe herken je een goede Alepzeep?

Alepzeep is afkomstig uit de stad Aleppo in Syrië. Deze groenbeige zeep bevat olijf- en laurierbesolie en is beroemd voor z'n vele toepassingen. Vandaag vindt men tientallen verschillende Alepzepen in de winkels, maar hoe herken je een echte van een valse?


"In feite zijn er geen echte of valse Alepzepen, alleen goede en slechte", zegt Najjar, maker van het merk Najel, dat al sinds zes generaties geproduceerd wordt in Syrië. Volgens hem moet de beroemde zeep niet per se in zijn land geproduceerd worden. Zepen van goede kwaliteit kunnen ook van Europese laboratoria afkomstig zijn, maar dan moet je wel op enkele details opletten.

Kwaliteitsproducten
Een goede Alepzeep is een natuurlijk product gemaakt van olijfolie, laurierbesolie, soda en water. Het bevat geen kleurstoffen, parfum of adjuvans.
De zeep moet worden vervaardigd met grondstoffen van eerste kwaliteit. De olijfolie, die de huid reinigt en verzacht, moet vierge olie zijn van koude persing. De laurierbesolie moet afkomstig zijn van de laurierboom die wild groeit in de Syrische woestijn. Die geeft de zeep een specifieke geur, iets tussen kruidnagel en nootmuskaat, en heeft antiseptische eigenschappen. De oorsprong van de soda is best plantaardig, omdat dit zachter is voor de huid.

Niet te goedkoop
De prijs zegt veel over de kwaliteit van het product. Laurierbesolie is zeven keer duurder dan olijfolie. Sommige Alepzepen bevatten 20 % laurierbesolie, andere 40 % … . Als je een Alepzeep met 80 % laurierbesolie aan dezelfde prijs krijgt als een pure olijfzeep, dan is er dus zeker iets mis.

Goedkope Alepzepen worden vaak gemaakt van geraffineerde oliën van de laagste kwaliteit. Sommige fabrikanten gebruiken zelfs overblijfselen van bakolie uit restaurants! Andere zeepmakers proberen de olie te besparen door meer soda te gebruiken. Het resultaat ervan is dan een zeer witte zeep met een veranderde zuurtegraad  (pH), die de bescherming van de huid verwijdert. Een andere techniek om goedkopere zeep te produceren, is de laurierbesolie te versnijden met palmolie, omdat deze goedkoper is en de droogtijd vermindert. De droogtijd is nochtans een zeer belangrijke stap in de vervaardiging van een goede Alepzeep. De zeep moet z’n water verliezen en alleen dan krijgt hij z'n eigenschappen. Bij het drogen verandert de kleur geleidelijk van groen naar beige. Hoe meer beige de zeep, hoe droger en geconcentreerder. Veel Alepzepen worden groen op de markt gebracht. Ze zijn dan niet klaar en hebben geen actieve ingrediënten. Ze smelten bovendien als sneeuw voor de zon.

Goed uitkiezen
Alepzeep wordt aanbevolen voor de meest gevoelige huid, zowel voor lichaam als gezicht. Voor het gezicht kies je bij voorkeur een hoog percentage van laurierolie, want dan is hij zachter. Je kan de zeep ook gebruiken als scheerschuim, masker en zelfs als shampoo voor vet haar.
De zeep wordt aanbevolen voor persoonlijke hygiëne en voor de reiniging van wonden. Hij is verkrijgbaar in vloeibare vorm of vlokken voor het wassen van de kleren. Ten slotte is het een uitstekend antimijtproduct.

Je vindt Alepzeep in natuurwinkels en sommige drogisterijen.

Alepzeep Najel:

www.najel.net

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020