Geert Hoste Regeert

Geert Hoste is de onbetwiste vader van de comedy-explosie die Vlaanderen momenteel kent. Alex Agnew, Nigel Williams, Xander Derycke en vele tientallen anderen: allemaal spiegelen ze zich aan het succes van Geert Hoste, misschien niet vormelijk en inhoudelijk maar zeker als solo performers. Wij vragen ons af hoe Hoste in zijn nieuwe voorstelling dè gebeurtenis van het jaar zal verwerken: de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten.


Geert Hoste doet de mensen al 25 jaar lachen. Eerst als mimespeler, daarna in de huid van Reginald en andere komische radiotypetjes, en sinds begin jaren '90 op de planken met de intussen traditionele eindejaarsconférence.

In Nederland bestaat die traditie al jaren. Eerst was er Wim Kan, later Freek Dejonghe, Youp Van 't Hek en anderen. Lachen met wat er het voorbije jaar gebeurd is, hoe onsterfelijk belachelijk sommige mensen zich weer gemaakt hebben, waarom we ons met z'n allen toch zo idioot blijven gedragen. Het heeft blijkbaar een helende werking. Hoste is jaar en dag de hofnar van Vlaanderen geweest, de man die koningen en raadsheren spottend op hun plaats zet, tot groot vermaak van de bevolking.

Tal van Vlaamse komieken zijn de afgelopen jaren in de voetsporen van Geert Hoste getreden. Nigel Williams en Alex Agnew, om maar de twee beste en populairste comedians van het moment te noemen, hebben weliwaar een veel vuilere bek maar zo wil het nu eenmaal de tijdsgeest. Ze brengen ook geen eindejaarsconférénce maar net zo goed ergeren ze zich aan actuele gebeurtenissen en het gedrag van bepaalde mensen. Ze schoppen alleen wel een stuk harder tegen de heilige huisjes aan dan Hoste. Kun je grappen over het koningshuis nog beschouwen als onschuldig volksvermaak, de jonge generatie komieken schuwt zelfs Hitler en de holocaust niet meer.

Wat je bij Geert Hoste ook niet zult horen, is ronduit schunnige en pornografische humor. Dat wil hij zelf niet en dat vraagt ook zijn publiek niet. Hoste wil niet choqueren. Hoewel de (toen nog) Vlaams Blokkers in de zaal toch vaak wat onwennig zaten te schuifelen, want hen heeft Hoste nooit gespaard. In iedere voorstelling zat wel één goedgemikte sneer ana het adres van extreemrechts. Of hoe je als komiek wel degelijk een maatschappelijke rol kunt spelen. Niet alleen tegen de verzuring maar ook tegen hufterigheid en onverdraagzaamheid.

And what about Obama?

Geert Hoste Regeert: een mooie titel voor een voorstelling die sinds september helemaal opnieuw moest geschreven worden. Tot dan was BHV een belangrijk nieuwsitem, en de operatie van de Leterme, en de scheiding tussen CD&V en NV-A. Maar toen kwam de financiële crisis. Wie wil er nu nog iets horen over de futiele discussies en polemieken uit de eerste helft van het jaar?

Benieuwd hoe Hoste zijn conférence dit jaar zal aanpakken. En zeker wat hij van plan is met de belangrijkste gebeurtenis van het jaar: de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten. Als één nieuwsfeit alle andere in de schaduw stelt, zelfs de financiële problemen, dan wel de wonderbaarlijke opkomst van een niet-blanke presidentskandidaat en zijn hopelijke profetische woorden van hoop en eenwording. Is daar eigenlijk wel ièts grappig aan? Zal Obama ooit zo fel bespot worden als zijn voorganger? (Karel Michiels)

Geert Hoste Regeert: van 3 tot 14 december in de Stadsschouwburg, Antwerpen.

Info hier.









© Vivat.be 2020