28 days later

Dit is de titel van de nieuwe film van regisseur Danny Boyle, die we vooral kennen van Trainspotting (1996), A Life Less Ordinary (1997) en The Beach (2000) maar ook van Inspector Morse waarvoor hij 5 episodes schreef. Maak kennis met deze bloedstollende prent die momenteel de filmzalen onveilig maakt.


Het verhaal

Dierenrechtenactivisten bevrijden chimpansees die besmet zijn met een dodelijk virus. 28 dagen later wordt Jim (gespeeld door Cillian Murphy) wakker uit een coma in een Londens hospitaal en treft een uitgestorven stad aan. De gehele bevolking is geëvacueerd, dood of geïnfecteerd. Toch treft hij enkele niet-geïnfecteerden aan. Het begin van een overlevingstocht door een postapocalyptisch Engeland. Vanuit Londen gaat Jim met 3 anderen opzoek naar een groep militairen die over de radio een bandje spelen met de boodschap dat niet-geïnfecteerde overlevenden zich bij hen moeten voegen. Op hun weg komen ze onder andere langs Manchester. Deze stad is volledig verwoest en staat nog steeds in brand. Eenmaal aangekomen blijken deze militairen wel erg grove, naziachtige plannen te hebben en de redding is dus verre van nabij.


Onze mening

'28 days later' was bedoeld als een prent die qua genre moest aanleunen bij de horror-, sciencefiction- en zombiefilms. Maar dat was toen het SARS-virus nog niet was uitgebroken. Nu komt deze film plots in een nieuw daglicht te staan. De zeer dik aangezette sfeerbeelden blijken ineens plausibel en bijzonder angstaanjagend. Danny Boyle zorgde er evenwel voor dat de film niet blijft steken in een soort Rambo-kloon. Deze film is zeker een aanrader, maar kreeg terecht als kijkwijzer : Kinderen niet toegelaten (KNT). Liefhebbers van het genre zullen zeker niet teleurgesteld huiswaarts keren. De film is evenwel geen voer voor gevoelige zielen.


Joris Verlinden








© Vivat.be 2020