De Z-dag in Brussel, met de "Z" van Zinneke

 Hou je klaar want de Z-dag komt eraan. Op 8 mei 2004 zal de hoofdstad van Europa ingenomen worden door de veelkleurige en multiculturele groepen die deelnemen aan de 3de Zinneke Parade. Dit concept ontstond in 2000 in het kader van "Brussel, culturele hoofdstad van Europa".


Een zinneke, met een kleine "z", is eigenlijk een bastaardhond, afkomstig uit de kruising van twee rassen. Een Zinneke is synoniem geworden voor een Brusselaar, een kleine deugniet, ontstaan uit de kruising van de verschillende culturen die België uitmaken. Een Zinneke spreekt Brussels (le brusseleir), op zijn beurt een kruising van het Nederlands en het Frans. De andere Brusselaars, die uit de 19 gemeenten of het Brusselse Gewest, zijn ook onderworpen aan een vorm van kruising, namelijk met de immigranten uit Marokko en Noord-Afrika, Kongo, Rwanda en andere landen uit Midden-Afrika, en vergeet ook de Eurocraten niet, afkomstig uit maar liefst 25 landen. 

De Zinneke Parade werd voor het eerst georganiseerd in 2000 en wilde uiting geven aan het multiculturele karakter van de stad, vertrekkend van een project dat op zich al een beetje zinneke is : kunstenaars en verenigingen uit de Brusselse wijken, jongeren, vrouwen, immigranten, dansers, toneelspelers, steltlopers, die samen deze Parade vormen. Het succes bleef niet achterwege (4000 deelnemers en 300.000 toeschouwers) en was zelfs van die aard dat de organisatoren besloten om van de Zinneke Parade een tweejaarlijks feest te maken.

Het thema in 2004 : het lichaam in de stad

 De hoofdstad werd verdeeld in 5 "wijken" (Zinnopolen), die de 19 gemeenten overspannen : Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Laken en omstreken), Noordwest (Molenbeek en omstreken), Zuid (Sint-Gillis, Vorst, Ukkel), Zuidwest (Anderlecht en omstreken) en Oost (Elsene, Etterbeek, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde).


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?