De achtste nacht van de Geschiedenis

In heel Vlaanderen en Brussel organiseert het Davidsfonds samen met De Standaard en Kinepolis op dinsdag 23 maart voor de achtste keer op rij een ‘nacht van de geschiedenis’. Het thema voor dit jaar is ‘op leven en dood’.

 


 

Heemkundige kringen, archieven, musea, bibliotheken en andere culturele instellingen van overal te lande staken de koppen bij mekaar om een nieuwe ‘Nacht van de Geschiedenis’ in elkaar te knutselen op meer dan 200 locaties in Vlaanderen en Brussel. 

Het thema van dit jaar, ‘Op leven en dood’ wordt geëvoceerd door tentoonstellingen en lezingen over onder meer oude rituelen, kerkelijke visies op de dood, opmerkelijke sterfgevallen die deel uitmaken van ons erfgoed (zoals de moorden van Beernem en de mysterieuze dood van Arsène Goedertier), praalgraven, uitvaartzorg... en nog veel meer. 

Ook niet-letterlijke en zijdelingse verwijzingen naar ‘dood’ komen aan bod, zoals ‘Dood van een Dorp’ in Doel,  ‘Pracht en Prullaria’ over antiek in Buggenhout of ‘meneer doktoor’ in Aartselaar. 

Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal beschikbare plaatsen voor elk van de evenementen is meestal beperkt. 

Nacht van de historische Film

Tegelijkertijd met de nacht van de Geschiedenis vindt ook de Nacht van de Historische Film plaats, met vijf prenten op het programma waarin de dood in al zijn facetten wordt behandeld. Geen enkele film speelt zich in dezelfde tijdsgeest af, zodat u een echte reis door de geschiedenis maakt. Pièce de résistance en publiekstrekker is de première van The Green Zone, met een inleiding door Inge Schelstraete,  de filmrecensent van De Standaard. Daarnaast kunt u gaan kijken naar The Young Victoria, Soeur Sourire, The Reader en Les Folles aventures de Simon Konianski, ingeleid door respectievelijk Roel Van Bambost, Stijn Coninx, Lieven Debrauwer en Karel Deburchgrave. 

Alle info kunt u nalezen op de website:

http://nacht.davidsfonds.be/

Ellen Wielandt

 

 









© Vivat.be 2020