The Lost Symbol van Dan Brown

 Zelden werd naar een boek met zulke hoge verwachtingen uitgekeken als naar ‘The Lost Symbol’, de nieuwe thriller van Dan Brown en opvolger van de recordverpulverende ‘Da Vinci Code’.  


De Da Vinci Code, Dan Brown’s eerste bestseller, stond na zijn release, in maart 2003, 144 weken lang ononderbroken op de lijst van best verkochte boeken van The New York Times. 54 weken daarvan stond hij op nummer 1! Wereldwijd werden er 81 miljoen exemplaren verkocht. In 2006 kwam de filmversie uit in een regie van Ron Howard, met Tom Hanks in de hoofdrol. De film werd eveneens een kassucces. 

De boeken die Dan Brown eerder al had geschreven, Digital Fortress (Het Juvenalis Dilemma), Deception Point (De Delta Deceptie) en Angels & Demons (Het Bernini Mysterie), werden na het succes van De Da Vinci Code op hun beurt internationale bestsellers. 

En toen was het wachten op het vervolg, dat eerst ‘The Salomon Key’ zou heten, maar later als definitieve titel ‘The Lost Symbol’ kreeg. Het boek, dat zich afspeelt in de wereld van de vrijmetselarij, zou pas uitgegeven worden op de symbolische datum 15 september 2009. (15+9+9 is 33, het stervensjaar van Christus en ook de hoogste graad die je in de vrijmetselarij kunt bereiken.) Het boek werd meteen gedrukt in de nooit geziene oplage van vijf miljoen exemplaren. Na één dag meldde de uitgever dat er al één miljoen van verkocht waren.  

In The Lost Symbol moet Robert Langdon, de sympathieke held uit De Da Vinci Code, het weer opnemen tegen een slechterik in het kwadraat. Ondertussen moet hij zich door een labyrint van codes en symbolen wurmen, ditmaal met als setting de verborgen kamers, tunnels en tempels van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Dit alles gebeurt in een hels tempo, want het verhaal speelt zich af in een tijdsspanne van twaalf uur. 

In de marge van de nieuwe Dan Brown-thriller ontstaan ondertussen een aantal neveneffecten. Zo zetten verschillende vrijmetselaarsorganisaties uit de VS een website op, met daarop duiding in verband met The Lost Symbol en vrijmetselarij. Ze willen vooral vermijden dat het publiek feit en fictie gaat vermengen zoals dat eerder gebeurde met Opus Dei naar aanleiding van de Da Vinci Code. Wie wil weten wat hij precies mag geloven over de in The Lost Symbol gereciteerde feiten, kan terecht op

http://www.freemasonlostsymbol.com/

Daarnaast wordt er een enorme boom verwacht van het toerisme in de stad Washington, net zoals dat het geval was in Parijs en Rome bij de vorige Dan Brown-romans.

In het zog van The Lost Symbol verschijnen eerstdaags natuurlijk ook een arsenaal decoderings-manuals, bijvoorbeeld ‘Geheimen van The Lost Symbol’ van Simon Cox:

http://www.proxis.be/BENL/Product/Geheimen_Van_The_Lost_Symbol/6462245__detail.aspx?search=lost+symbol&shop=100001NL&SelRubricLevel1Id=100001NLof
‘The guide to Dan Brown’s Lost Symbol’ van Greg Taylor.

http://www.amazon.com/Guide-Browns-Lost-Symbol-ebook/dp/B002JPIWCC/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1253192450&sr=1-3

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020