Robert Ludlum Ultimatum

Weinig thrillerschrijvers weten de aandacht van de lezers zodanig op te eisen als Robert Ludlum, bloedspannend van de eerste tot de laatste pagina (en dat waren er meestal rond de vierhonderd). Zijn bekendste personage is Jason Bourne, die met flair door Matt Damon vertolkt wordt in de films Bourne Identity, Bourne Supremacy en Bourne Ultimatum. Die laatste komt nu uit op dvd, maar onder het motto: Het boek is altijd beter dan de film, geven we een kijk op de bedenker van het personage.



Robert Ludlum begon relatief laat aan zijn schrijverscarrière, pas na zijn veertigste bracht hij zijn eerste boek uit, De Scarletti Erfenis, dat meteen een bestseller werd. Ondertussen gingen er wereldwijd meer dan 290 milljoen boeken van zijn boeken over de toonbank. Iets waar hij zelf niet meer van kan genieten, want Ludlum stierf in 2001 op vierenzeventig jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Wat niet betekent dat er geen boeken meer uit komen van Ludlum. Eind vorig jaar kwam De Bancroft Strategie nog op de markt, opnieuw een spannende thriller van formaat. Verschillende schrijvers zetten zijn werk voort, waaronder Gayle Lynds, Philip Shelby, Patrick Larkin en Eric Van Lustbader. Van Lustbader heeft met Het Bourne Verraad een vervolg geschreven op de Bourne trilogie en houdt zo het personage in leven.

Voor Robert Ludlum schrijver werd, was hij acteur en producer. Al op zestienjarige leeftijd maakte hij zijn opwachting in de komedie Junior Miss op Broadway. Toen de Tweede Wereldoorlog begon, ging hij bij de US Marine Corps. Tijdens die periode hield hij zijn impressies bij in een dagboek, dat op het einde van de oorlog tweehonderd pagina’s telde. Een voorteken voor zijn latere carrière.

In de jaren vijftig ging hij aan de slag als televisieacteur. Hij was in meer dan honderd dramaseries te zien, zoals Studio One en The Kraft Television Theatre. Meestal werd hij als advocaat of moordenaar gecast, maar hij speelde ook de rol van Spartacus in de film The Gladiator uit 1954. Drie jaar later werd hij producer in de North Jersey Playhouse in New Jersey, waarvoor hij een driehonderdtal theaterproducties heeft geproduced alvorens hij in 1971 op zijn vierenveertigste zijn eerste boek uit bracht.

Het uitbrengen van dat eerste boek, De Scarletti Erfenis, had veel voeten in de aarde. Ludlum stuitte telkens op een regelrechte ‘neen’ bij de uitgevers, iets waar ze tot vandaag spijt van hebben. Het boek bleek immers meteen een voltreffer, net als het tweede, Het Osterman Weekend, 1983 verfilmd door Sam Peckinpah.

Ludlums verhaallijnen zijn heel Amerikaans, paranoia, voor alles is er een complottheorie. Zo gaat het meestal over wat er zich afspeelt achter de schermen bij s’werelds grootste organisaties zoals de CIA en allerhande rechtste multinationals. In veel van de verhalen is het een eenling die geleidelijk aan de waarheid omtrent een gebeurtenis ontsluiert. In tussentijd belandt hij of zij in een resem achtervolgingen en moordpogingen, zodat de lezer hoe dan ook tot een paginavreter muteert, om te weten hoe de actie zal aflopen. Aan alle details is gedacht, alles zou eventueel echt kunnen plaatsvinden en dat geeft het geheel nog meer geloofwaardigheid.

In de jaren zeventig verhuisde Robert Ludlum van New Jersey naar Long Islands, waar hij een boerderij kocht voor zijn vrouw, Mary Ryducha en hun drie kinderen. Om inspiratie op te doen, begon hij veel te reizen. Europa en vooral Parijs werd zo zijn favoriete bestemming en dat zul merk je in de verhalen, die zich bijna allemaal afspelen in Europa. De steden worden tot in de details perfect weergegeven.

Ludlum sprokkelde ook inspiratie uit gebeurtenissen die plaatsvonden in het echte leven. Zo verenigen in Het Matarese Mysterie uit 1979 de CIA en KGB de krachten om een één front te vormen tegen terroristen, iets wat doet denken aan de samenwerking van de Verenigde Staten en Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn meest profetische boek is misschien wel Het Prometheus Project, daarin vinden er een serie van terroristische aanslagen plaats opgezet door een internationaal complot om de mensenrechten in te perken en meer controle te krijgen over bepaalde invloedrijke landen.

Sinds Ludlums dood, in 2001, komen er dus geregeld nog boeken op de markt onder zijn naam, maar dat gebeurt niet zo maar, laat de uitgeverij weten, de verhalen worden streng onder de loep genomen en samengesteld door een goed gekozen ghostwriter. Van de nieuwe boeken zijn De Bancroft Strategie, Het Sigma Protocol en Het Ambler Alarm absolute aanraders. Die laatste doet een beetje denken aan de Jason Bourne verhalen. Het hoofdpersonage, Hal Ambler wordt gedrogeerd wakker in een psychiatrische instelling op een afgelegen eiland, maar weet niet hoe hij daar is beland. Hij weet wel dat hij niet gek is en probeert te ontsnappen uit de instelling. Eens buiten komt hij tot de vaststelling dat niemand, die hij vroeger kende, hem nog herkent. Niemand weet van het bestaan van Hal Ambler. Zelfs het internet brengt geen soelaas. 

De drie Bourne films zijn de bekendste verfilmingen, eind jaren tachtig verscheen er trouwens al een eerste verfilming van de Bourne Identity, maar dan in de vorm van een serie. 



    

    







© Vivat.be 2020