80% van de westerlingen heeft een tekort aan vitamine D

Volgens de Franse Academie voor Geneeskunde (Académie Française de Médecine), lijdt bijna 80 % van de westerlingen aan een tekort aan vitamine D. Bij ouderlingen bedraagt dit bijna 100 %. We zouden onze dagelijkse inname drastisch moeten verhogen.


Wie klaagt er niet over het gebrek aan zonlicht? We zijn in het midden van de zomer en krijgen in plaats van zon een grijze hemel te zien.

Ons lichaam vindt het ook jammer dat het niet vaker de zon ziet. En niet voor niets: het leidt tot een vitamine D-deficiëntie. Volgens de Franse Academie voor Geneeskunde situeert het probleem zich bij bijna 80 % van de westerse bevolking en bij bijna alle ouderen.

Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet dankzij UVB-straling. Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (25-30 mg) te bereiken, zouden we drie keer 15 minuten per week in de zon moeten blijven tussen 11u en 14u, van april tot oktober.

In België is het natuurlijk niet eenvoudig om dit te bereiken. En als de zon eindelijk schijnt, dan bevelen de dermatologen om de stralen te blokkeren met zonnecrème om huidkanker te voorkomen.
Zouden zonnebanken een oplossing zijn? Nee. Zelfs al zijn ze voldoende om vitamine D te synthetiseren, dan nog laten ze meer UVA door dan UVB (1 % tegenover 5 % door de zon). Dit vernietigt het genetisch materiaal van onze cellen en vergroot het risico op huidkanker.

We kunenn vitamine D wel in voedsel vinden, maar veel bronnen zijn er niet. Je vindt vitamine D in vette vis, zoals zalm, haring en tonijn. Eieren, melk, sojadrinks en runderlever bevatten er ook maar in mindere mate. Om aan de dagelijkse behoeften te voldoen, moet je bijvoorbeeld 100g zalm eten.

Het beste is je bloed te testen om je niveau van vitamine D te controleren. Als je aan minder dan 10 ng/ml komt, is het nodig om vitamine D als voedingssupplement te nemen.

Melody De Visscher
 









© Vivat.be 2020