Valentijn in Knokke-Heist

Nog tot 15 februari kun je in Knokke-Heist terecht voor enkele unieke Valentijnsarrangementen. Een romantisch etentje, de Love & Bike Run, films, St-Amour, vuurwerk... De liefde is nog nooit zo gul geweest.


In Knokke-Heist wordt Valentijn dit jaar bijzonder uitbundig gevierd. Met speciale arrangementen in verschillende hotels, Valentijnsmenu's, sport voor verliefden (Love Bike & Run), een voorstelling van het erotische literaire programma Saint-Amour, romantische films in een dito kader of gewoon op je kamer, slenteren langs het strand, wellness en verwennerij, lekker shoppen... Op 14 februari is er een sprankelend Brut-Vuurwerk ter hoogte van het casino.

Info Maand van de Liefde Knokke-Heist

Het verhaal van de heilige Valentijn

Valentijn was een eenvoudige christelijke Romeinse priester. Deze goede en vrijgevige man werd regelmatig geraadpleegd door jonge koppels. Maar in 268 besloot keizer Claudius II, met recht en rede bijgenaamd "de wrede", het huwelijk te verbieden. De reden was eenvoudig : Claudius kende heel wat problemen om soldaten te ronselen voor zijn talrijke militaire campagnes. En wie is er meer terughoudend dan een gehuwde soldaat? 

Valentijn (Valentinus eigenlijk) trok zich van dit verbod niet al teveel aan en bleef koppels inzegenen. De wrede Claudius liet hem aanhouden en gevangen zetten. In zijn gevangenis ontving de priester heel wat steunbetuigingen en aanmoedigingen. Sommige mensen brachten zelfs bloemen naar het raam van zijn kerker. Julia, de blinde dochter van de cipier, was aangedaan door zijn arrestatie en vroeg haar vader of ze de gevangene mocht ontmoeten. Vervolgens bracht ze de priester regelmatig en bezoek en overhandigde hem telkens voedsel.

Valentijn beschreef de blinde Julia de wereld en de natuur en vertelde haar over zijn god tot wie hij elke ochtend en avond bad opdat het jonge meisje opnieuw zou kunnen zien. Mirakel! Op een avond werd de cel door een helder licht opgelicht en Julia begon te huilen : ze kon eindelijk opnieuw zien! Omwille van dit wonder bekeerde gans het gezin zich tot het christendom.

Een gruwelijk einde

Spijtig genoeg veroordeelde Claudius de Wrede, nadat hij dit vernomen had, Valentijn ter dood. Op de avond voor zijn terechtstelling schreef hij een laatste brief aan Julia, waarin hij haar aanmaande God nabij te blijven en hij ondertekende met een simpel : "van je Valentijn". De volgende dag werd de ongelukkige gruwelijk mishandeld en gebroken door de stokslagen van de Romeinse soldaten. Vervolgens werd hij onthoofd op de Via Fleminia. Volgens de overlevering zou dit op een 14de februari hebben plaatsgevonden... maar de bronnen zijn minder duidelijk over het jaartal : tussen 268 en 273 na Christus. (Philippe Allard)

 

 

 









© Vivat.be 2020