Sinterklaas of Jan Decleir?

Zouden er nog kinderen zijn die in Sinterklaas geloven? En hoe jong moeten die dan wel niet zijn, als je weet dat je hen voor de rest nog maar amper iets kan wijsmaken? Zo’n peuter met een gsm die al op Internet surft en computerspelletjes speelt, zou je die nog kunnen wijsmaken dat Sinterklaas zijn spullen koopt bij Blokker of Bart Smit?


Sinterklaasliedjes

Sinterklaaspagina

In mijn herinnering stond er geen merknaam op het jaarlijkse Sinterklaasboekje. Op een ochtend stak het gewoon in de bus, een dikke brochure vol kleurenfoto’s van speelgoed. Het moet een paar weken voor 6 december geweest zijn, want ik had nog tijd om de door mij gewenste artikelen uit te knippen, op een papier te kleven en op te sturen. Als mijn moeder deed wat ze beloofde tenminste. Zelf ben ik mijn Sinterklaasbrief nooit in de bus gaan droppen.

Maar dat volstond niet om de Goedheiligman, zoals de Sint toen nog vaak genoemd werd, gunstig te stemmen. Je moest hem ook nog een bezoekje brengen in de GB op de Antwerpse Groenplaats (waarom moest ik dan eigenlijk een brief schrijven?), waar het steevast lang aanschuiven was om heel even op zijn schoot te mogen zitten.

Nare herinneringen heb ik daar geenszins aan overgehouden - als je sommige mensen mag geloven, denkt de Sint maar aan één ding - en het plaatje klopte ook helemaal. Sinterklaas zat niet in de GB voor hij gearriveerd was in Nederland. De intocht van de Sint was daar ieder jaar weer een televisiehoogtepunt, al was het maar omdat ze hier nog lang niet zo’n spontane televisie durfden te maken. En omdat de grote kindervriend daadwerkelijk maar één keer aankwam uit Spanje.

Dat hij tegenwoordig ook even aanlegt in België lijkt ons nog aannemelijk, GB heeft de intocht in Antwerpen jaar en dag zelf georganiseerd, maar intussen is de band met onze noorderburen helemaal doorgeknipt. Wat Sinterklaas in Nederland uitspookt, interesseert ons al lang niet meer. Het regionalisme gaat zelfs nog een stap verder: de Sint komt tegenwoordig ook aan in andere Vlaamse steden, en zit in zowat alle grote winkelcentra en speelgoeddiscounts. In Herentals vaart hij sinds enkele jaren het Kempens Kanaal op, niet met een stoomboot maar met zo’n miezerig aakje. De man blijkt ook plots een zwaar Kempens accent te hebben. En wat zou zijn gezelschap eigenlijk bezielen om aan te leggen in dat provinciestadje?


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?