De oorsprong van Moederdag

Herinnert u zich misschien de knutselwerkjes die de kinderen van school meebrachten voor moederdag? Of folterde u zelf ooit uw inbeeldingsvermogen om het perfecte « verplichte » geschenk te verzinnen, om daarna uren in de winkelrij te gaan aanschuiven ? De oorsprong van een feestdag.


Moederdag valt niet overal op dezelfde dag. In Frankrijk en België wordt moeder op een andere datum gevierd, maar het is wel steeds een zondag. In Frankrijk is die dag wettelijk vastgesteld : het gaat om de laatste zondag van mei, behalve als die samenvalt met Pinksteren. In dat geval verhuist Moederdag naar de eerste zondag van juni. (Vroeger werden moeders soms gevierd op 15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, de dag waarop Maria, de moeder van Jezus, ten hemel is opgestegen. In sommige streken in Vlaanderen, Antwerpen bijvoorbeeld, is 15 augustus nog steeds gekend als « de echte moederdag »).

 

Van matrone tot moeder

Zelfs in het Rome van 500 V.C. werden echtgenotes en moeders gevierd : de Matralia of Matronalia in juni. Vel later, in de 16e eeuw, vierden de Engelsen « Mothering Sunday ». Hun grote vijand Napoleon zou deze gewoonte in 1806 overgenomen hebben.

In de Verenigde Staten kwam een zekere Julia Ward Howe in 1872 met een gelijkaardig idee op de proppen. Onder invloed van onderwijzeres Ana Jarvis werd moederdag aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in bijna elke Amerikaanse staat een begrip. « Mother’s day » werd in 1914 officieel door President Woodrow Wilson als feestdag ingesteld.

Op de tweede zondag van mei, de dag die de Amerikanen kozen voor moederdag, viel ook de keuze van België, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Italië, Nederland en Zwitserland. Maar ook Turkije, Australië, Brazilië, Canada, China of Peru vieren moederdag op diezelfde dag. 

 

Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?