Sint-Valentijn in België

Hoe feesten onze verliefden Valentijnsdag? Geven ze bloemen of cadeautjes? Of kiezen ze liever voor een etentje in een restaurant?
Uit een onderzoek van het OIVO, Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, blijkt dat Valentijnsdag meer gezien wordt als een commerciële activiteit dan als een feest voor de verliefden. Nauwelijks één op de vijf, vieren Valentijn. Dat is een beetje minder dan vorig jaar.

Eigenlijk is Valentijnsdag populairder in Wallonië (34%) en in het bijzonder in Waalse kleine dorpen (42%), dan in Vlaanderen (13%). Het wordt in het algemeen vooral gevierd door de consumenten die behoren tot de gemiddelde en de hoge sociale groepen.

Hoe wordt het feest gevierd? De Valentijnsviering bestaat meestal uit een etentje in een restaurant (53%). Deze activiteit komt veel frequenter voor in de leeftijdsgroep van 40-49 jaar (72%), terwijl ze minder voorkomt bij de 30- tot 39-jarigen (37%).

Cadeautjes geven (36%) gebeurt minder frequent in Vlaanderen (17%) en bij werklozen en gepensioneerden (14%). Bloemen sturen of een boeket afgeven (32%) wordt minder dan gemiddeld gedaan door de leeftijdsgroep van 40-49 jaar (17%). Anderzijds zijn de 50- tot 64-jarigen daar meer voor te vinden (41%).


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?