Fladderen in de duisternis mag vaker


In het weekend van en 29 augustus vindt de Europese Nacht van de Vleermuis plaats. Jaar na jaar is dit het moment waarop allerhande lokale en regionale beschermingsorganisaties hun beste beentje voorzetten. Ook deze keer valt er in alle landsdelen van België heel wat te beleven.

Het laatste weekend van augustus staat de schijnwerper niet alleen in Gotham City op de nachthemel gericht. Zowat overal in Europa nemen fervente vleermuizenliefhebbers en -kenners nieuwsgierigen op sleeptouw voor een kijkje in de wondere wereld van deze nuttige zoogdiertjes, die qua vliegkunst en trefzekerheid de duurste straaljager het nakijken geven.

DE BITTERE PRIJS VAN ONZIN

Dat vleermuizen het niet gemunt hebben op klanten van kapsalons na valavond, of dat ze hun hoektanden sparen om vliegjes en ander klein grut uit de nachthemel te plukken liever dan ze te slijten aan, zeg maar, duttende kinderkeeltjes, we zouden het ondertussen allemaal moeten weten. Door toedoen van nuchtere nieuwsgierigheid en grondige waarnemingen kwamen het vernuft maar ook de broosheid van deze onschuldige insectenjagers aan het licht. En doofden eindelijk de hardnekkigste volksgeloven.

Fladderen in de duisternis, het mag weer. En het zou vaker moeten kunnen. In Europa gaat het aantal immers sterk achteruit en dreigen sommige soorten de klok van middernacht weldra niet meer te halen. Hopelijk hebben we niet te lang gewacht om alle sterke verhalen te ontkrachten en de vleermuis in ere te herstellen. 
 


Voor natuurfanaten vormt De Nacht van de Vleermuis het hoogtepunt wat betreft sensibilisatie rond vleermuizen en vleermuizenbescherming. Menig liefhebberkring draait pas op volle toeren zodra insectengezoem de oortjes van de vleermuizen doen spitsen in hun winterslaap en er opnieuw genoeg moed door de barre fladderlijfjes stroomt om het luchtruim te kiezen.
 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?