De middeleeuwse markt, een vaste waarde

Zelfs in de 21ste eeuw worden middeleeuwse markten nog gesmaakt door het grote publiek. Al heeft het concept soms niet veel meer te maken  met die historische periode, die aanbrak bij de val van het Westromeinse Rijk in 476, en die duurde tot het einde van de vijftiende eeuw.


De middeleeuwse markt van vandaag de dag bestaat uit verschillende ingrediënten.

- Een markt met streekproducten. Producenten en marktkramers verkopen worsten, kazen, brood, ganzenlever, streekbieren, hypocras, opgelegd fruit of fruitlikeuren, siropen,... 

- Een ambachtenmarkt. Oude ambachten worden gedemonstreerd. Vaak is er een smid, een plaatslager, iemand die graveert in glas, een houtsnijder of een tekenaar. Het product van hun kunst is vaak niet echt artisanaal te noemen, noch realistisch, want op dit soort marktjes  zijn een deel van de standen voorbehouden aan figuren die in de wereld van de 'fantasy' thuishoren. Middeleeuwse markten trekken dan ook een publiek van 'goths' aan.

  • De verkoop van middeleeuwse producten.  In deze afdeling vindt u producten om uw look af te stemmen op de middeleeuwse periode. Er zijn volkse kledingstukken, burgerkledij, harnassen en wapens (lansen, messen, dolken, mokers, hakbijlen,…) Ook het 'Keltische' thema doet het heel goed.
  • Reconstructies. Met troepenkampen, riddergevechten en soms zelfs hele toernooien.
  • Defilés. Er worden stoeten gevormd met gewapende troepen. Niet zelden worden historische juistheden hier met voeten getreden, en zie je plots een personage uit de renaissance opduiken, of zelfs een Napoleontische soldaat.
  • Acteurs. Straatartiesten, soms op stelten, die tussen de kraampjes door laveren.
  • Eten en drinken. Alles van regionale gerechten, tot pizza’s, paëlla en hamburgers. 

    Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?