32 manieren om 'nee' te zeggen tegen vrouwenbesnijdenis

Tot 20 februari loopt in het Brusselse Noordstation een tentoonstelling over vrouwenbesnijdenis. De tentoonstelling bestaat uit 32 portretten van moedige vrouwen en mannen die elk op hun manier 'nee' hebben gezegd tegen genitale verminking.


In verschillende landen is vrouwenbesnijdenis een gebruikelijke praktijk. Uit recent onderzoek blijkt dat ook Belgische gynaecologen en urologen al verzoeken hebben ontvangen van ouders die hun dochtertjes wilden laten besnijden. Omdat het een traditie is, is het niet makkelijk je te verzetten tegen deze genitale verminking, het vereist een hoop moed.

"Besnijders die tot inzicht komen, moeders die nee zeggen tegen hun schoonfamilie, artsen die weigeren medeplichtig te zijn aan dergelijke praktijken… Zij nemen allemaal een risico door zich te verzetten tegen genitale verminking" vertelt Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

De tentoonstelling die in het Brusselse Noordstation plaatsvindt is dan ook een ode aan deze echte heldinnen en helden. Zoals Nadima Ahmed Ali, die haar vaderland Djibouti ontvluchtte om haar dochter te redden van een besnijdenis. Haar verhaal : "Drie dagen na de geboorte van mijn dochter, wou mijn schoonmoeder haar laten besnijden. Ik was bang dat mijn dochter dezelfde lijdensweg als ik zou moeten doorstaan. Ik heb de pijn van de eerste huwelijksnacht moeten ondergaan, ondanks de tederheid en het geduld van mijn man, de scheur van voor naar achter tijdens de bevalling… Ik heb ‘nee’ gezegd aan mijn schoonmoeder, maar ze was tot alles in staat om de eer van haar familie hoog te houden. Mijn dochter had op elk moment besneden kunnen worden, niemand zou de schuldige veroordeeld hebben. Enkel mijn echtgenoot stond aan mijn kant. Hij werd vastgebonden en geslagen. Ik begreep dat ik mijn dochter niet zou kunnen redden. Daarom ben ik gevlucht. Er is moed voor nodig om je te verzetten. Maar alle vrouwen zijn toch moedig als het op het leven van hun kinderen aankomt?"

De tentoonstelling bevat 32 portretten van moedige vrouwen zoals Nadima, maar ook van mannen die elk op hun manier nee zeiden tegen vrouwenbesnijdenis.
 

De tentoonstelling, initiatief van GAMS België en la Boîte à images, werd op 6 februari ter gelegenheid van de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis geopend. Ze loopt tot 20 februari.

De tentoonstelling krijgt de steun van Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Joëlle Milquet, Vice-Eerste minister, minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen.

Meer info:

http://www.mafacondedirenon.be









© Vivat.be 2020